Wat is longkanker

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Doordat de tumorcellen zich via het bloed en de lymfeklieren kunnen bewegen, kunnen ze zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen veroorzaken.
In Nederland krijgen ruim 12.500 mensen per jaar de diagnose longkanker. Bij ongeveer de helft van hen is de kanker dan al uitgezaaid.1 Dat is dan ook de reden dat dit magazine vooral om deze groep gaat.

Longkanker ontstaat meestal door roken. De ziekte komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt.
Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Meeroken, luchtvervuiling en het inademen van fijnstof of het werken met schadelijke stoffen kunnen ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de cel- deling verstoord en worden het kwaadaardige kankercellen. Vaak verplaatsen deze kankercellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.1

Wat is longkanker?_40

Meest voorkomende kanker wereldwijd1

Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd bij mannen en de vierde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Relatief de meeste longkankers worden gevonden in gevorderde fasen van de ziekte. Dit magazine gaat vooral daarover.
De medische term voor longkanker is longcarcinoom. Van elke twaalf patiënten in Nederland zijn er zeven man en vijf vrouw, zo blijkt uit cijfers van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland).2 Bij mannen komt de ziekte vooral voor tussen de 65 en 80 jaar. Bij vrouwen komt longkanker het vaakst voor tussen de 55 en 80 jaar.

Wat is longkanker?_41

Er zijn twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. Bij niet-kleincellige longkanker gaat het om kanker in vrij grote cellen. Daarin zijn drie verschillende soorten te onderscheiden: plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom en grootcellig carcinoom (zie begrippenlijst op pagina 42-43).
Bij kleincellige longkanker gaat het om heel kleine, kwetsbare cellen, die zich razendsnel delen. Hierdoor kunnen ze zich ook sneller door het lichaam verspreiden dan de niet-kleincellige soort.

Wat is longkanker?_42

Overleving van longkanker1

De vooruitzichten op overleving bij een diagnose van longkanker hangen af van het stadium van de ziekte. Longkanker wordt meestal pas ontdekt als de ziekte zo ver is gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. De behandeling is meestal gericht op levensverlenging en behoud van kwaliteit van leven: een palliatieve behandeling.
De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren verbeterd, dankzij betere diagnostiek en nauwkeurigere bestralingsmethoden. Toch overlijden er in Nederland jaarlijks nog ruim tienduizend mensen aan de gevolgen van longkanker. Van de mensen die longkanker krijgen, is 19 procent na vijf jaar nog in leven. Tien jaar na de diagnose is dat nog 11 procent. 

Longkanker: prognose en overlevingskansen3

 

Longkanker is een levensbedreigende ziekte. De behandeling van longkanker is de laatste jaren verbeterd en is nog steeds in ontwikkeling. Naast immuuntherapie zijn ook de chirurgische behandelingen, chemotherapie, doelgerichte therapie en radiotherapie veel doeltreffender geworden.4


In welk stadium is de longkanker?5

 

Bij longkanker wordt een onderverdeling gemaakt in stadia. Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. De arts stelt het stadium vast. Hij onderzoekt hiervoor:

  • de plaats en grootte van de tumor
  • of en hoever de tumor is doorgegroeid in het weefsel eromheen
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren en/of organen ergens anders in het lichaam.

Symptomen van longkanker

 

De meest voorkomende symptomen bij longkanker zijn:

  • een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt
  • en beetje bloed in het opgehoeste slijm
  • ontstekingen aan de luchtwegen die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica
  • meer slijmvorming
  • kortademigheid
  • heesheid zonder keelpijn
  • pijn op de borst
  • zwelling van het gezicht of de nek.  

 

Zie voor meer informatie de website van Longkanker Nederland: www.longkankernederland.nl/over- longkanker/oorzaken-en-symptomen/

Wat is longkanker?

3/22
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...