Handige apps en boeken over leven met longkanker


Even downloaden: tired of cancer

Eén op de drie (ex-)kankerpatiënten heeft last van extreme vermoeidheid. Omdat je van kankergerelateerde vermoeidheid geestelijk en lichamelijk uitgeput raakt, heeft dat overal invloed op. Je komt bijvoorbeeld kapot thuis van je werk en hebt weinig fut voor afspraken met vrienden of familie. Zelfs de boodschappen kunnen als een onmogelijke dagtaak voelen. Ook kun je sneller gestrest, boos of depressief worden. De app Untire kan dan helpen. Untire is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en helpt om vermoeidheid bij kanker te verminderen. De app geeft je informatie over oefeningen en lichaamsbeweging waarmee je je energieniveau kunt opkrikken. Gewoon in je eigen tempo.

De app biedt:

  • dagelijkse tips;
  • uitgebreid stap-voor-stapprogramma;
  • uitleg om je vermoeidheid te begrijpen;
  • video’s met oefeningen om aan je energieniveau te werken;
  • online support community.

 

Untire behandelt acht belangrijke thema’s: angst, bezorgdheid, grenzen, slaap, voeding, zelfzorg, activiteit en natuurlijk vermoeidheid. En je kunt op elk thema jouw voortgang bijhouden.

Wat is longkanker?_40

De app Untire is te downloaden via de App Store en Google Play. Kijk voor meer informatie op: www.untire.me/nl.


Handige apps en boeken over leven met longkanker_53

Je wordt niet meer beter ...

Wanneer je de diagnose uitgezaaide longkanker krijgt, komen allerlei vragen en emoties los. Hoe gaat het nu verder? Welke behandelingen zijn nog mogelijk? Wat betekent dit voor mijn leven? Het boekje Je wordt niet meer beter ... Palliatieve zorg bij uitgezaaide longkanker is een wegwijzer in deze verwarrende tijd. In het boekje staat helder beschreven welke fasen er kunnen volgen na de diagnose gevorderde en uitgezaaide longkanker. Er wordt onder andere uitgelegd wat ziektegerichte en symptoomgerichte palliatie betekenen. Of welke zorg je mag verwachten van jouw longarts en behandelteam. In elke fase wordt stilgestaan bij de effecten op jouw lichaam, emoties en geest. Het boekje laat ook zien welke opties en mogelijkheden je hebt in elke fase van de behandeling. Dat helpt om keuzes te maken, natuurlijk in overleg met jouw arts. Daarnaast krijg je uitleg van veelgebruikte medische termen en praktische tips en adviezen bij elke fase in de behandeling. Ook lees je over welke zaken je tijdig moet nadenken en waarmee jouw nabestaanden allemaal te maken krijgen nadat je overlijdt. Het boekje biedt bovendien een handige lijst met websites waar je meer informatie vindt en organisaties waar je terechtkunt voor ondersteuning. Het boekje Je wordt niet meer beter ... Palliatieve zorg bij uitgezaaide longkanker is verkrijgbaar bij de longarts of het palliatieve behandelteam.

Boekentip Sterkte met je tumor!

De diagnose kanker slaat altijd in als een bom. Bij de zieke zelf, maar ook bij zijn of haar omgeving. En het kan leiden tot moeilijke of moeizame gesprekken. Om dat te voorkomen, heeft Paula Bakhuis Sterkte met je tumor! geschreven. Een praktisch boek vol communicatietips bij kanker. Handig voor de zieke en de omgeving. Sterkte met je tumor! staat vol persoonlijke verhalen van (ex-)patiënten, naasten en professionals met tips en antwoorden op verschillende vragen. Hoe geef je als zieke je behoeften en grenzen aan? Wat bespreek je met je werkgever? En wat zeg je tegen de kinderen? Of wat zeg je tegen iemand die kanker heeft? En wat juist niet? In Sterkte met je tumor! neemt auteur Paula Bakhuis je mee van diagnose naar ziekteproces tot afscheid nemen of herstellen. Het boek is daardoor een soort ‘reisgids’ door het ziekteproces voor zieken en de omgeving. Volgens Bakhuis is geen mens of ziekteproces hetzelfde. Dat maakt communicatie over kanker ingewikkeld. Tegelijk zit in communicatie ook de oplossing: het bepaalt of je elkaar begrijpt en wat je voor elkaar kunt betekenen. Zij concludeert: uiteindelijk gaat het altijd om vragen, luisteren en er zijn.
Verkrijgbaar bij Bol.com voor € 18,95.

Handige apps en boeken over leven met longkanker_54

Handige apps en boeken over leven met longkanker_55

Als je medicijnen niet inneemt, werken ze ook niet

Als je medicijnen krijgt voorgeschreven, is het de bedoeling dat je ze gebruikt. Klinkt logisch. Toch heeft één op de drie mensen daar moeite mee. Jacqueline Hugtenburg is universitair hoofddocent van het Amsterdam UMC en apotheker in Amstelveen. Ze onderzoekt waarom mensen hun medicijnen niet innemen én wanneer wel.
‘Therapietrouw is bij elke behandeling belangrijk, want als je minder medicijnen neemt, kan het middel ook helemaal niet meer werken. Uit studies naar bijvoorbeeld medicijnen bij kanker en naar cholesterol- en bloeddrukverlagers blijkt bijvoorbeeld dat behandelingen minder goed werken wanneer mensen minder medicijnen nemen dan voorgeschreven. Laat dat dus een goede waarschuwing zijn.

Er zijn volop redenen waarom mensen afwijken van hun behandeladvies. Soms gaat het om prikangst; dan vinden mensen het moeilijk om een middel bij zichzelf te injecteren. Sommigen zijn eerder bang voor ernstige bijwerkingen. Een ingewikkeld kuurschema of gebruiksvoorschrift kan ook lastig zijn. Bijvoorbeeld als je vier weken lang elke dag medicijnen moet gebruiken en dan weer twee weken niet. Of als je verschillende medicijnen op verschillende tijden moet innemen.Gelukkig zijn er evenveel oplossingen te bedenken als dat er problemen zijn. Praat daarom met je apotheker of je arts als je ergens tegenaan loopt. Dan kan er samen naar een passende oplossing worden gezocht.’

Handige apps en boeken over leven met longkanker

7/22
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...